maandag 11 maart 2013

Een blog over werken in de Prostitutie

Prostitutie is hot! Dat is geen nieuws, blogs en columns over prostitutie worden al jaren goed gelezen. Maar prostitutie is nu ook hot bij moralistische politici. Waar deze laatste groep voorheen de prostitutie liever negeerde hebben ze er nu een zondebok in gevonden, voor alles wat naar hun idee slecht is met de seksuele moraal van onze maatschappij.

Achttien was ik toen ik begon, op dat moment mocht ik volgens de wet al vijf jaar werken, en sinds twee jaar mocht ik legaal seks hebben. Nu mocht ik voor het eerst die twee dingen combineren. En geloof me of niet maar ik had er stiekem al een tijd naar uitgekeken.  Natuurlijk, schreef ik toen ik klein was in vriendenboekjes niet dat ik prostituee wilde worden. Maar zeg eens eerlijk hoeveel van ons zijn er daadwerkelijk: ballerina, politieagent of dierenarts geworden?

Toen ik begon heb ik ongeveer een jaar in een club gewerkt, nu werk ik al bijna twee jaar als escort bij een Amsterdams bureau. Toen ik besloot te beginnen met deze blog dacht ik even terug aan die begin tijd. Wat was ik toen groen. Ik dacht mezelf goed voorbereid te hebben, wekenlang heb ik het internet uitgeplozen opzoek naar informatie over het werken als prostituee. Werkvormen en plekken tegen elkaar afgewogen en spulletjes gekocht die ik nodig dacht te hebben. Waarvan de helft nooit gebruikt is en ik er in de loop der tijd achterkwam dat ik ook een hele hoop nog niet had.

In de afgelopen drie jaar heb ik veel geleerd over het vak en over mijzelf als prostituee. Inzichten die ik graag met jullie wil delen. Er wordt namelijk een hoop onzin over ons verkondigd.

Voor een deel is dat onze eigen schuld, op een enkeling na praktiseren we allemaal anonimiteit alsof het een religie is. Het is het kip en het ei verhaal: om tot normalisatie van de branche te komen moeten we aan het publiek laten zien wie we "echt" zijn, maar totdat er normalisatie is, is het sociale zelfmoord om dat te doen. Ik ga proberen mijn steentje bij te dragen aan het normaliseren van de prostitutie branche, niet door mezelf de nationale prostitutie schietschijf te maken, maar door het hoe en waarom uit te leggen.

Normalisatie begint bij begrip, je hoeft niet in het vak te zitten om prostitutie te begrijpen. Je mag prostitutie zelf ethisch onverantwoord vinden, maar dan nog kun je begrijpen hoe het vak in elkaar steekt. Wie weet, vertel ik jullie ooit mijn echte naam. Ik hoop het, aangezien dat zou betekenen dat normalisatie en acceptatie van de prostitutie branche een stuk dichter bij is dan vandaag, wanneer ik begin aan deze blog.

--  Evelynn Valois

2 reacties:

liesss369 zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Unknown zei

Hoi wij zijn Loïs en Iris en zitten in het 5e jaar gymnasium. We moeten een profielwerkstuk doen en besloten deze over prostitutie te doen. We vroegen ons af of u ons kan informeren en een paar vragen kan beantwoorden. Groetjes Loïs en Iris

Een reactie posten

 
 
Copyright © seks als vak